Members on Board

Allah s.w.t. berkuasa mengadakan yg tidak ada. Baik dgn bersebab mahupun tanpa sebab. Dr. 'Ala Hilat berkata, "Kamu yg memahami kudrat Allah s.w.t. yg hebat ini, perlu melihat pada diri kamu. Adakah sekarang kamu wujud ataupun tiada?"

Dr 'Ala Hilat bertanya, " Apakah sebab kewujudan kamu?" Semua diam.

Kemudia, Dr 'Ala Hilat menyambung lagi, "Sebenarnya saya tidak mahu bercakap berkenaan seks, tetapi saya mahu kamu perhatikan bahawa kamu terjadi disebabkan persenyawaan antara sperma ayah kamu dan ovum ibu kamu. Betul?"

Semua mengangguk.

"Ada berapa banyak sperma selain kamu?"

"Banyak. Berjuta"

"Tetapi  dalam jutaan sperma itu, kamu yang Allah pilih untuk diwujudkan."

Perhatikan. Perhatikan wahai pembaca kata-kata dalam jutaan sperma itu. Kita yang terpilih. Kita.

"Jadi, apakah yang terjadi pada sperma-sperma lain selain kamu?" Dr 'Ala Hilat bertanya lagi. Semua diam.

"Sperma-sperma itu tiada." Dr 'Ala Hilat menutup kuliahnya.

Hati saya berasa kembang. Dalam jutaan sperma, saya adalah satu-satunya yang terpilih untuk diwujudkan. Saya baru terlepas daripada tiada, kemudian diwujudkan di atas dunia ini. Saya diberikan peluang berikhtiar, diberikan kesempatan berasa bahagia, sedih, suda duka, senang susah, dan 1001 lagi nikmat kehidupan.



My social network accounts
Facebook- Ada lebih seribu list friends. Mungkin setengah org anggap ni sikit. Tp bg sy terlampau byk sbb bukan semua pun sy kenal. Dlu masa mula2 pki fb semua org di approved, kenal tak kenal semua accept. Bila terlalu ramai mcm ni kena hati2 dgn status update kita. Mungkin ada yg xkena dan jd perselisihan faham. Nnt sy nak unfriend list friend yg xperlu.

Twitter- masa sy mula pki twitter semua la sy follow. Artis la, retis la,page la, itu la ini la smpi 600 lebih following. Seriously bikin semak oiii. Twitter ni cepat every seconds ada tweet. Eee xsuka. Tak penting pun nak tau update artis2. Bagus follow yg berilmu. Last2 unfollow semua yg tak penting. Tinggal 100++. Twitter pun kna hati2 jgk dgn tweet yg kita update.

Instagram- Application ni pun skrg da jd popular. Semua gmbr, video blh diupload in a seconds (klu line laju la kan.haha) Instagram artis sy xsuka follow. My follower sikit jak, 108.sy x approve yg sy tak knl. Following about 88. Malas nak follow nnt semak feed. Haha. Ni lagi kena hati2. Jgn main upload ja gmbr sesuka hati. Yg tak elok tu xpyh la upload. Semua org tgk. Post la gmbr2 yg elok kan bgs.

Blogger- blog pun sy ada, about 4 years already. Blog pun ada follower jgk dlm 100 termasuk invisible follower. Apa yg kita nak tulis dlm blog tu kna tapis jgk, jgn ikut sesedap tangan jak menaip itu ini.

WeChat- Account yg ini la paling sikit list of friends. Only 24. Haha mls nak add dan mls nak approve. Ada yg tak dikenal. Bila shake2, keluar list smpi ke Pakistan, pny jauh. Haha.Cukup la tu xpyh byk2 kan. Sorry kpd yg add tp tak di approve.

Whatsapp- Ni jak yg paling sy suka guna sbb xramai tau no whatsapp sy ni. Haha. Ada jgk yg ajak sy bt account LINE, tp malas la. Bt apa jgk apps byk2 ni. Bikin berat fon jak.

Skype & YM- account ni pun sy ada. Tp jarang guna. Masa belajar slalu la skype dgn family. Skrg ni pun klu on9 mmg skype on9, cuma xda la chatting sgt dkt sna. 

Zaman teknologi canggih, ramai org pki android system dah skrg ni. So terpulang la dgn kita mcm mna nak urus account kita kan? What we post is what make who you are actually. Social networks can be a good media for all but sometimes it could be a disaster. Be careful. 


Cintaku tak berdusta
Tak mengenal ingkar
Tak kenal nestapa
Cintaku hanya indah
Hanya bahagia untuk selamanya

Apa yg kurasakan ini
Persembahan untuk diriMu
Kau dengarkan kasihku                         


MencintaiMu tak mengenal waktu
Tak mengenal puitis
Hanya tulusnya hati
MencintaiMu tak mengenal ragu
Keyakinan hatiku hanya untuk diriMu
Selalu

Cintaku tak berdusta
Tak mengenal ingkar
Tak kenal nestapa
Tak ada seribu janji
Hanya bahagia untuk selamanya

Apa yg kurasakan ini
Persembahan untuk diriMu
Kau dengarkan kasihku

Apa yang kurasakan ini
Persembahan untuk diriMu
Kau dengarkan kasihku

Duduk mengkhayal.....
tiba2 otak ligat berfikir.. 
fikir apa? 
cinta?
Ya cinta...
Cinta utk apa?
Untuk menempuh kehidupan yg lebih lagi
Otak ligat berfikir utk tajuk research master. 
Idea mencurah-curah ke ladang gandum. haha. 
Tajuk dah ada yg berkenan di hati..
Kenalah jatuh cinta dgn tajuk yg kita nak buat kannn
cuma kna cari info, baca jurnal sblm nak bt proposal. 
Just a preparation kan...
Bila da ready nnt, bru lah submit proposal ke pihak U
Sekurang-kurangnya otak ni tak la berkarat. 
Otak ni klu lama tak dilatih utk berfikir nnt jd lembab plak kann..hehe
First step first
Lama-lama jadi bukit
Ada masa yg cukup utk bt segala persediaan sblm pergi ke peringkat yg lbih tinggi
This is what I LOVE.
Yakin pada diri yg diri ni mampu buat,
Yakin pada Allah yg Dia akan beri aku yg terbaik
InsyaAllah

---Assalamualaikum ---



Assalamualaikum kawan2..hehe apa khabar? Sihat tak? Harap2 sihat la ya hendaknya. Sy pun Alhamdulillah sihat. Pejam celik pejam celik almost 2 months da sy kt rumah tercinta. Bestnyaaa. Best ke??? Org yg busy mmg akan ckp cuti best, tp org yg dah lama cuti ni BORING tau duduk rumah jak. Nak jalan2 pun xdpt, sbb xda lesen kereta lagi. Hahahaha. Padan muka sapa suruh xmau ambik lesen. Hehehe.  So jadilah PA housewife sepenuh masa. Personal Assistant Housewife utk ibu tersayang. Gaji pun agak lumayannnnnn. PAHALA drpd Allah. Best kannnn?? Adik lelaki pun dah pegi belajar dkt Selangor. Kalau sblm ni masa sy belajar di Sarawak, dia la yg teman abah ibu. Yang adik perempuan skrg ni yg menuntut di Universiti Tanta Mesir tgh praktikal di hospital Tawau utk 3 minggu. Mksdnya skrg tinggal lg seminggu la. Sy ni kena ikut abah ibu masuk kampung, sbb abah kna menjalankan tugas sbg seorang guru. So ibu kna ikut jgk lah. Biasanya hr jumaat atau sabtu macam tu balik la ke rumah. Then hari ahad masuk kampung semula. Mcm tu la setiap minggu. Hehehe. Sepanjang cuti ni mcm2 soalan yg ditanya dkt sy. Ada yg tny, “dah habis study?”, “nak sambung mna pasni?”, “tak sambung master ke?”, “tak kerja ke?”, “ada calon dah ke?”, “bila nak kahwin?”. Ni la soalan common yg pasti akan ditanya. Yang tny belajar tu ok la blh jwb la. Yg bab kahwin tuuu xtau eden nak jawabnya. Hahaha. Mmg niat dihati ingin mendirikan rumah tangga di usia muda, tp kalu jodoh xsampai lg, cmne nak kahwin kannn? Hehehe so bersabar jelah. Mungkin blm tiba masanya lg. Sama jgk la tentang kerja or smbung pelajaran ke peringkat tinggi. Semua rezeki kita Allah yg tentukan. Jgn kita berprasangka buruk dgn org. Ada yg kata mcm ni, “eh ko tgk la dia tu, dah hbs study tp duduk rumah jerr”, “belajar course U bukan main hebat, tp kerja itu je? Xsesuai lgsg dgn apa yg dia belajar”, “lepasan degree tp gaji tu je dia dpt?”, “eh umur dah 30, xkahwin lg ke?”, “eh umur baru 20 dah gatal nak kahwin”. Ni la antara yg biasa kita dgr. Tanggapan negative dr org lain. Tp kita jgn pulak termakan dgn kata2 org ni. Bt tak dgr je apa org ckp. Nasihat yg baik kita ambik, yg tak elok, caci2 smua tu bt pekak telinga jelah yee. Don’t bother about others’ saying negative about you. Inside you is more important. Semua rezeki Allah yg bagi. Ada hikmah knp kita belajar course tu dkt U, ada, hikmah knp kita dpt gaji mcm tu, ada hikmah knp kita kahwin awal, semua tu pasti yg terbaik yg Allah beri. Kita sebagai manusia kena sentiasa bersyukur. Ada satu lagu yg beri semangat dkt sy. sy suka lirik lagu ni. Be What You Wanna Be by Darin Zanyar.

Doctor actor lawyer or a singer

Why not president be a dreamer
You can be just the one you wanna be
Police man fire fighter or a post man
Why not something like your old man
You can be just the one you wanna be



Doctor actor lawyer or a singer
Why not president be a dreamer
You can be just the one you wanna be



I know that we all got one thing
That we all share together
We got that one nice dream we live for
You never know what life could bring
'Cause nothing lasts forever
Just hold on to the team you play for



I know you could reach the top
Make sure that you won't stop
Be the one that you wanna be
Now sing this with me



We may have different ways to think
But it doesn't really matter
We all caught up in the steam of this life
Focus on every little thing
That's what does really matter
Luxury cars and bling that's not real life



I know you could reach the top
Make sure that you won't stop
Be the one that you wanna be
Now sing this with me



Last year I used to dream about this day

Now I'm here I'm singing for you
I hope I could inspire you
'Cause I've got all the love
'Cause I've got all love for you



Doctor actor lawyer or a singer
Why not president be a dreamer
You can be just the one you wanna be
Police man fire fighter or a post man
Why not something like your old man
You can be just the one you wanna be






Assalamualaikum pembaca2 dan follower semua...

I'm back!!! hehehe setelah sekian lama suda buka blog yg berhabuk ni, hari ni sy mau coret2 lagi. rindu betul dgn blog kesayangan ni. Hari ni blog sy berumur 3tahun 5bulan 5hari!!! 355. mcm cantik pla nombor ni, kehkehkeh. Sy ckp sabah la ahh? paham jgk tu kan? bkn susah pun bahasa sabah ni. klu suda tau mesti seronok dgr org ckp sabah. hehe. Sorry la sbb lama xupdate blog ni sbb masa awl thun hr tu busy dgn final year. naaa skrg ni hbs suda. duduk dirumah jual anggur, jagung n mcm2 lagilahhh. dan yg paling penting jadi full-time housewife dirumah. maklumlah bakal jd bini org kena rajin bab2 kerja rumah ni. kihkihkih..ermmm pa lagi ya sy mau cerita? byk bah sbnrnya ni. mcm2 cerita mau dicerita di sni, tp timing tengah hari cam gni nda sesuai plak menulis. yg paling best blogging ni time malam dlm jam 10 ke atas gtu. haha mcm2 tu merepek. hehe.

Ekceli, hati tak berapa nak bagus plak hr ni. mcm rosak mood sikit atas sbb tertentu. tp satu benda yg kita kena igt, klu kita dilanda masalah, sentiasalah ingat dgn Pencipta kita. Zikir banyak2. Tau ka, bila hati kita panas, Zikrullah tu ibarat ais yg blh menyejukkan hati kita. Lagi satu, air wudhu' pun blh meredakan hati yg panas, gelisah, geram semualah yg berkaitan dgn penyakit hati ni. hehe. 


ZIKIR itu ibarat AIS yg dpt menyejukkan Penyakit HATI yg mcm2
ZIKIR itu UBAT harian kita :)

# naa ok la..cukup la dlu. nnt lg sy cerita2 sini ahh. Suda masuk waktu Zohor, marilah kita menyambut panggilan dr Allah :)
“Janganlah jadi seperti lalat yang hanya nampak benda-benda busuk dan kotor sahaja, tapi jadilah seperti lebah yang selalu nampak benda-benda cantik dan wangi.” – Ustaz Kazim Elias
Lalat merayau-rayau mencari sesuatu untuk disantap, tidak kira apa yang terdedah di situlah lalat datang bertandang. Najis, makanan basi, mahupun ikan busuk semuanya lalat hinggap. Apa yang penting dapat makanan.
Lebah merayau-rayau di sebalik pepohonan mencari bunga-bunga segar yang kembang segar di waktu pagi.
“Cantik sungguh bunga matahari, bunga ros dan macam-macam bunga lagi yang dihinggapnya. Ah, mencari madu rupanya.”
Sudahlah hinggap di tempat yang cantik, dapat manisan pula. Indahnya kehidupan si lebah.
bees1
Pernahkah kita fikir kenapa Allah ciptakan kedua-dua makhluk ini?
Keduanya mempunyai ciri-ciri tersendiri yang boleh dianggap unik. Jika mata kita diumpamakan seperti mata lalat dan mata lebah, maka yang mana satu jadi pilihan sahabat sekalian?
Pastinya lebah, bukan?
Orang yang tidak baik dan berhati busuk, matanya samalah seperti mata lalat. Sentiasa mencari benda-benda yang buruk, negatif dan tidak sedap dipandang mata. Ada saja yang tak kena pada pandangannya.
Manakala orang yang baik dan optimis, pastinya umpama lebah. Sentiasa mencari kebaikan dalam hidupnya. Walaupun sesuatu perkara tidak baik yang jelas pada pandangan matanya namun pastinya ia akan tetap jadi baik dengan sifat khusnuzon yang ada padanya. Pendek kata semua perkara nampak baik dan indah.
Mari jadikan mata zahir dan mata hati kita seperti lebah yang melihat semua benda yang baik-baik sahaja. Semua akan nampak baik jika kita khusnuzon (bersangka baik). Setiap kejadian yang baik mahu pun buruk ada sebabnya yang tersendiri.
Salam Ramadhan mubarak. Semoga apa yang kita lalui pada Ramadhan kali ini adalah suatu yang lebih baik dan menjadi yang terbaik yang pernah kita lalui.
Yang baik datang dari Allah s.w.t dan yang buruk semestinya datang dari kekhilafan kita sendiri.
Assalamualaikum kawan2...emmm agak lama jgk tak post something dkt blog ni..huhu..satu sbb xda idea nak tulis and kongsi apa..dua..busy sangat..esok my last paper exam..hehe..sempat lagi blogging kan? haha release tension sekejap dgn berceloteh dkt cni..blh kan??? sy tgk dkt post fb, twiter semua happy dah hbs exam lagi2 yg dah final year as a degree student kan...emmm sy blm hbs lg ok..esok last paper..25 hb Jun plak my presentation FYP...a little bit nervous (not a little actually..haha)..so perjuangan masih lg kena diteruskan..hehe..so sy nak kongsi sikit pasal macam mna nak jd seorang MUSLIM yg berjaya..lepas dah hbs belajar (oppsss proses belajar xpernah hbs ye kwn2..selagi kita masih hidup selagi tu byk benda yg kita xtau), so lepas ni masing2 akan bawa haluan sendiri..ada yg kerja, ada yg sambung master, PhD, ada yg kahwin jgk kannn..hehehe..ni artikel yg sy baca td dkt iluvislam...sy copy paste jelah ye...hehe..tak salah pun copy paste ilmu ni...kita kongsi sama2 kannn...jomm kita baca sikit...moga dpt manfaat bersama =)


Setiap kali mendapat nikmat
Jarang ku sedari itu pemberianMu
Terkadang rasa itu kerana
Segala usaha dan penat lelah ku sahaja

“Yes! Dapat keputusan cemerlang..berbaloi pun usaha aku selama ni.”
Bagi seorang yang tidak jelas niat dan fikrahnya dalam menuntut ilmu, mungkin inilah yang akan terpacul keluar daripada mulutnya apabila mencapai nikmat kejayaan. Merasakan bahawa kejayaannya itu datang daripada penat lelahnya sendiri. Seperti bait-bait yang tersusun di awalnya.
Jarang sekali kita bersyukur…

Bagi seorang Muslim yang jelas niat dan matlamat dalam menuntut ilmu, apabila kejayaan dicapai, maka mereka akan meletakkan kembali kejayaan itu ‘datang dari Allah SWT’. Dan rasa bangga, takbur, sombong dan riak itu akan cuba dilempar ‘berbatu-batu’ jauhnya daripada diri mereka.
Tak ku lupa kepada Allah
Tempat kembali segala masalah
Perlu diketahui bahawa segala apa yang kita kecapi ini merupakan milik Allah SWT. Allah SWT berfirman dalam Surah Al-Munafiqun ayat 8;
” … Padahal bagi Allah jualah kemuliaan dan kekuatan itu dan bagi Rasulnya serta bagi orang-orang yang beriman , akan tetapi orang-orang munafiq itu tidak tahu mengetahui (hakikat yang sebenar)”
Bila dipuji kejayaan kita
Sebenarnya bukan milik kita
Oleh itu sedarlah sentiasa
Semua itu dari Allah SWT
Hati gembira terasa bahagia
Itulah tanda nikmat dariNya
Ingat Allah SWT bersyukurlah padaNya
Wajiblah kita lafazkan Alhamdulillah
Dan dalam realiti kita mengejar kejayaan dunia dan akhirat ini, kita bukan hanya setakat perlu berusaha. Tetapi kita juga perlu ‘meminta’. Apa yang dimaksudkan dengan meminta di sini. Ya! Maksudnya adalah memohon doa kepada Allah SWT. Hal ini kerana Allah SWT sentiasa menerima doa kita dan sentiasa berada hampir dengan hamba-ham baNya yang meminta kepadaNya.

Apabila jalan dirasa gelap, ketahuilah sinar cahaya masih jauh perlu dikejar…
Allah SWT itu tidak jauh daripada setiap hambaNya. Yang menjadikan Allah itu jauh daripada kita ialah diri kita sendiri. Hati yang tidak merasai kewujudan dan rahmat Allah serta kefahaman yang tidak betul terhadap agama selalu menjauhkan perasaan manusia daripada Allah SWT.
Sentiasalah bangun, berdoa dan memohon kepadaNya kerana Allah SWT itu suka kepada hamba-hamba yang meminta kepadaNya.
Dan yang paling penting, kejayaan kita itu hakikatnya biarlah menyumbang kepada Islam itu sendiri. Jadikanlah diri kita sebagai hamba-hamba yang bersyukur.

#moga kita berjaya menjadi Muslim yg sebenar-benarnya disisi Allah SWT..okey laa got to go now...study for the last paper..doakan saya ye kawan2 semua...all the best...sentiasalah bersyukur atas nikmat yg Allah bg dkt kita...nnt sy post lg apa2 yg menarik..hehe Assalamualaikum =)
Bismillah
Alhamdulillah.. syukur pada ALLAH atas segala kurnia dan kasih sayangNYA dapat jugak sy update blog walaupun busy sejak kebelakangan ini. Demi sahabat dan followers yang di kasihi yang dahagakan ilmu.. sy jadi semangat untuk berkongsi sesuatu malam ni..

Sy nak berkongsi dengan semua mengenai mutiara kata Ibnu Taimiyah

Sungguh ada benar kata -kata dari Ibnu Taimiyah ini..

"Hubungan antara kita dengan Allah adalah umpama seperti seekor burung, di mana takut merupakan sebelah sayap burung itu (kiri), dan sebelah lagi sayapnya adalah harap.(kanan) Takut akan nerakaNYA.. dan berharap akan syurgaNYA..

Dengan perasaan takut dan ngeri itulah kita menjauhi segala laranganNYA . lantaran neraka itu amatla pedih azabnya..Kita pasti sedaya upaya menjauhi apa jua bentuk yang menjerumus ke arah sayap kiri... 


Burung comel.. ^_^

 Begitu juga dengan sayap kanan.. Kita berharap agar ALLAH menempatkan kia di JANNAH yang teratas.. tapi mana mungkin.. jika kita tidak berbuat apa-apa.. untuk memiliki JANNAH itu.. Sudah pasti bekalan amalan kita..Amalan hari akhirat.. maka itu dgn harapan kita terus bangkit dan tidak putus asa dlm beribadah pada ALLAH. 

Kerana CINTA kita adalah umpama badan pada seekor  burung.. jika badan itu ada cinta pada ALLAH.. kedua-dua sayap itu pasti berguna..^^. tanpa salah satu pasti tak membawa tubuh sang burung.. 
Di kanan takutkan neraka.. di kiri mengharap Syurga...

Itula perumpamaan Ibnu Taimiyah.
Pada mata zahir , kita melihat burung tu sekadar seekor haiwan ciptaan ALLAH. .. bebas terbang kiri dan kanan.. rendah dan tinggi..
Tapi bila melihat dan mata hati...Ianya cukup bererti.. yang boleh memberi inspirasi . MENUJU SYURGA ^^

Merenung ke luar jendela
Melihat kebesarannya
Mensyukuri segala nikmat
Yang dikurniakan di dunia

Kau berikan ku kekuatan
Tuk berpegang pada jalan
Walau penuh dengan cabaran
Ku tahu ku adaMu Tuhan

Kerna kau yang satu
Yang setia bersama ku
Dikala ku jatuh ku bangkit kernaMu
Ku tahu ku adaMu disisi ku selalu
Bantulah hambaMu mencari keredhaanMu

Ku tahu ku adaMu
Ku adaMu selalu

Kerna kau yang satu
Yang setia bersama ku
Dikala ku jatuh ku bangkit kernaMu
Ku tahu ku adaMu disisi ku selalu
Bantulah hambaMu mencari keredhaanMu

Ku tahu ku adaMu
Ku adaMu selalu

ku merenung ke luar jendela
Melihat kebesarannya
Walau penuh dengan cabaran
Ku tahu ku adaMu Tuhan