Members on Board


Assalamualaikum semua pembaca-pembaca blog...

Seperti yg sedia maklum, keputusan kemasukan ke Universiti bg lepasan matrik dgn STPM dah pun diumumkan..sy nak ucapkan tahniah kpd semua yg dpt melanjutkan pelajaran ke peringkat yg lebih tinggi..mungkin ada yg gembira sbb dpt jurusan yg diinginkan, mungkin jgk ada yg sebaliknya..betul tak??? Mesti ada tu..hehe..yelah sbb dpt course yg bukan pilihan kan???ada yg dapat course langsung takda dlm list 8 pilihan UPU...org ckp tu course LELONG~~hmmmm..ye ke?? Bg sy tak takda la course lelong pun kan...bg sy apa jua course yg kita dapat, kita harus terima dgn hati terbuka...mungkin kita tak suka course tu, tak setaraf dgn course medic, engineer & lain2 yg menjadi pilihan utama student..tp yakinlah bahawa course yg kita dpt tu, pasti yg terbaik buat kita..

Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal sebenarnya ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu padahal sebenarnya ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.” (Surah Al-Baqarah, ayat 216)

Dulu sblm sy tgk result UPU, mmg berdebar jgk la...mcm2 fikiran negatif yg timbul...”hmm dpt ke tdk ek?” “hmmm..mesti dpt course yg takda dlm list tu”..tu la antara yg negatif..haha..tp kejap jelah kecewa..yelah..result sy time matrik pun mmg teruk la..hahaha~~sangat teruk!!! Tp sy btl2 rasa bersyukur sbb sy dpt jgk masuk ke U...course plak dpt pilihan yg ke-5..hmmm..okey la tu kan??dpt jgk apa yg dipilih...bg sy apa pun course yg kita dapat itu adalah rezeki yg Allah berikan utk kita...apa jua course, semua sama..semua pun ilmu..selagi di hati kita ingin menuntut ilmu kerana Allah, course yg kita tak suka tu, lama2 kita akan suka juga...Alhamdulillah, sy sgt suka dgn course yg sy dpt ni...sy yakin, jika kita belajar bersungguh2, kita pasti blh setaraf dgn doktor kan???betul tak??hihi..

Sy nak bg tips utk adik2 yg akan mengisi borang online UPU..klu nak pilih course tu, kena tgk jgk keputusan yg kita dpt...contohnya, klu kita dpt 2.8, jgn la pilih medic..konfom2 la tak dpt..berapa ramai student yg dpt 4.0 flat??tu pun ada yg masih tak dpt medic walaupun 4.0 flat..mgkn doktor menjadi impian korg, tp tak blh jgk ikut sgt impian tu klu result sederhana...pilihlah course yg sesuai dgn result korg...sy ada sorg kwn, dia dpt 3.0, tp dia dlm list pilihan dia tu semuanya course yg mmg memerlukan pointer yg tinggi..last2, dpt yg bukan dlm list...ada yg 2.0 je..ckup2 makan, dpt msuk ke U..jd jgn pandang rendah dgn kwn2 korg yg dpt result yg teruk..kdg2 dorg yg dpt msuk U, kita yg tak dpt..bg yg dpt 4.0 flat plak, jgn la pilih course yg biasa2 je..cuba la apply apa yg korg minat..tu la kelebihan yg diberi pada korg..

Apa2 pun tahniah & best of luck to all of you..dapat apa course pun terima dgn hati yg terbuka..yakinlah bahawa ada hikmah korg diberi course tu..semua course pun best!!!

P/S: Alhamdulillah skrg sy dah menuntut di Universiti Malaysia Sarawak dlm jurusan ijazah sarjana dgn kepujian dalam bidang Sains & Pengurusan Sumber Tumbuhan...akan memasuki tahun ke-2...bakal botanist!!! InsyaAllah


Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

2 Ekor Rama-Rama Berbicara:

Aemy Shamy said...

Haha..nice tips! Yeap, congrats & selamat datang buat semua bakal2 mahasiswa & mahasiswi.. ^^

Siti Zalikha Mohd Ridzuan said...

hehe...thanks :)